چگونه فیلم مستند بسازیم؟

چگونه فیلم مستند بسازیم؟

در این مقاله سعی می کنیم کمی در مورد ساخت فیلم های مستند حیات وحش توضیح دهیم.

تفاوت فیلم مستند حیات وحش و مستند اجتماعی

ابتدا باید کمی در این مورد توضیح دهیم که شاید عنوان مستند بر روی مستندهای حیات وحش و سایر مستندها مثل مستندهای اجتماعی مشترک باشد و برای هر دو آنها استفاده گردد؛ ولی ساخت مستندهای حیات وحش با سایر مستندها کاملا متفاوت هستند.

در واقع این دو نوع از مستند تنها در بخشی از عنوان با یکدیگر مشترک هستند و هیچ وجه مشترک دیگری ندارند. نه در نحوه تصویربرداری، نه در نوشتن فیلمنامه، نه در صدابرداری، نه در کارگردانی، نه در برنامه ریزی و تحقیقات و نه در هیچ زمینه دیگر.

مستند سازی از حیات وحش یکی از شاخه های فیلمسازی است که به علت سر و کار داشتن با حیوانات، کاملا با بقیه شاخه ها متفاوت است.

در واقع کسی که هر یک از شاخه های فیلمسازی که مهارت داشته باشد، برای ورود به طبیعت و تصویربرداری از حیات وحش باید علم آن را دوباره از ابتدا فرا گیرد.

مراحل ساخت فیلم مستند حیات وحش

خوب اجازه دهید کمی در مورد شروع کار مستندسازی توضیح دهیم و بگوییم که چه چیزهایی نیاز دارید که فرا بگیرید و مراحل کار چیست.

جانورشناسی در فیلم مستند

هر تصویربردار حیات وحش خود یک جانور شناس است. حال می تواند جانورشناسی باشد که به سمت تصویربرداری رفته و یا تصویربرداری که با آشنایی با اصول جانورشناسی می تواند رفتار سوژه را پیش بینی کند.

نیازی نیست که یک جانورشناس بسیار حرفه ای باشید. تنها کافی است کمی با حیوانات آشنایی داشته باشید. این آشنایی به مرور در هنگام کار با حیات وحش کسب خواهد شد.

تحقیقات فیلم مستند

اولین مرحله کار مستندسازی، انجام تحقیقات است. بسیار پیش از اینکه دوربین به دست بگیرید و تصمیم بگیرید که کار ضبط را شروع کنید می بایست به دنبال منابع گشته، با افراد متخصص گفتگو کنید و تمام جزئیات سوژه و مراحل کار را بررسی نمایید.

تصویربرداری فیلم مستند

تصویربرداری اصلی ترین فعالیت مستندسازی و مهم ترین بخش فنی آن محسوب می گردد. شما می بایست با اصول اولیه تصویربرداری، اصول تصویربرداری از حیوانات و همچنین رفتارشناسی سوژه آشنایی کامل داشته باشید تا بتوانید این مهارت را به خوبی انجام دهید. هرچند که پس از کسب دانش، تجربه بسیار زیاد نیاز است تا در این مهارت تخصص لازم را کسب کنید و بعنوان یک تصویربردار حرفه ای حیات وحش شناخته شوید.

صدابرداری در فیلم مستند

صدابرداری نیز یکی از مهارت های مورد نیاز برای مستندسازی حیات وحش است. البته تقریبا هر صدابرداری که با اصول این کار آشنایی داشته باشد می تواند این کار را انجام دهد. فقط می بایست مهارت های جستجو در طبیعت و رفتار با حیوانات را آشنایی داشته باشد.

تدوین فیلم مستند

تدوین و سایر مراحل پس تولید نیز باید با دقت تمام انجام شود که یک مستند آماده پخش و اکران شود که این بخش نیز خود شامل بخش های متعدد و بسیاری است که می توانید به سادگی فرا بگیرید.

فروش و کسب درآمد از فیلم مستند

این بخش یکی از مراحل فراموش شده در مستندسازی حیات وحش است. شما وقتی مستند خود را به صورت کامل ساخته و آماده پخش شد کار شما تمام نشده است. شما می بایست فرا بگیرید که چطور می بایست از مستند خود کسب درآمد کنید و چطور آن را به فروش برسانید. این بخش مهم ترین و اثرگذار بخش از کار شماست که اگر آن را به خوبی فرا بگیرید می توانید تضمین کنید که به سادگی می توانید ساخت مستند بعدی خود را بهتر از مستند قبلی شروع کنید.

به امید موفقیت شما

درباره نویسنده

مهندس عبدالحسین متفقهی
مهندس عبدالحسین متفقهی
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *