یکی از دغدغه کسانی که با فایل های ویدئویی کار می کنند نام گذاری فایل ها است. چه تصویربردار باشند و چه تدوینگر فرقی ندارد. مهم اینست که بتوانید یک جریان روان و بی اشکال ایجاد نمایید. این مسئله فرآیند پس تولید شما را به خوبی مدیریت خواهد کرد. خواه نام گذاری فایل های ویدئویی ضبط شده باشد چه فایل های خروجی تدوین. در این مقاله هر دو این موارد را به شما خواهیم آموخت.
شاید شیوه های نامگذاری فایل ها بسیار جذّاب نباشند، ولی شما را از موقعیت های بسیار پیچیده که ممکن است ساعت ها شما را درگیر پیدا کردن فایل های درست کند نجات خواهد داد. شاید شما نام آن را خیلی مخفیانه 0001 گذاشته باشید.
هر شخصی سعی می کند با شیوه خود به سمت یک نام گذاری ایده آل نزدیک شود. مهم ترین نکته این است که قبل از شروع کار باید قوانین را اعمال کنید. در غیر این صورت خیلی دیر است.
اگر نام گذاری فایل ها به درستی انجام شود می تواند بسیار به فعالیت شما سرعت بدهد. چه به صورت انفرادی کار کنید و چه بعنوان فردی از یک تیم باشید مهم است که قوانین نام گذاری فایل شامل این موارد باشد.
- منطقی باشد.
- ساده باشد.
- توسط تمام اعضای تیم درک شود.
- منطقی باشد: یک سیستم نامگذاری فایل خوب باید حس منطقی بودن داشته باشد. از سیستم های کدگذاری پیچیده یا ساختارهایی که فقط شما می توانید آنها را رمزگشایی کنید اجتناب کنید – هر ویرایشگری که در آخرین لحظه به پروژه افزوده می شود باید بتواند ساختار نامگذاری فایل را بدون مراجعه به اسناد اضافه درک کند.
- پیاده سازی آسان: اگر قرارداد نامگذاری فایل آنقدر پیچیده باشد که نتوان آن را به سرعت و به راحتی اعمال کرد، استفاده از آن خستهکننده میشود. به این معنی که خیلی سریع کنار گذاشته می شود. هدف ایجاد تعادل بین گنجاندن اطلاعات مفید و مختصر بودن است.
- پذیرش در کل تیم: اگر افراد درگیر در پروژه از قرارداد نامگذاری فایل منحرف شوند، به سرعت نامربوط می شود، زیرا نمی توانید نام فایل را با استفاده از همان عبارات مورد انتظار جستجو یا تفسیر کنید. این تفاوت بزرگی ایجاد میکند، به خصوص هنگام همکاری در پروژههای بزرگ با مشارکتکنندگان متعدد یا هنگام بازجویی یا مشارکت در یک کتابخانه دارایی چند نسلی. پرسیدن اینکه آیا یک قرارداد نامگذاری فایل موجود وجود دارد یا خیر، یک سوال عالی در روز اول کار است.
نحوه نام گذاری فایل های ضبط شده توسط دوربین
به خاطر داشته باشید که نام فایل های دوربین اصلی دارای ویژگی های عجیب و غریب هستند. اگر یک دوربین رده بالا و حرفه ای دارید که یک نام فایل منحصر به فرد و معنی دار ایجاد می کند، به هیچ عنوان نام این فایل ها را تغییر ندهید. این کار باعث می شود که همیشه بتوانید فایل اصلی دوربین را ردیابی کنید و همچنین اتصالات فایل ها به پروژه های خود را حفظ کنید.
اما اگر فایل شما نام های بی اهمیت (مانند “0001.mov”) است، آن ها را به نامی منحصر به فرد و معنی دار تغییر دهید.
نام فایل ها در دوربین ARRI Alexa
نام فایل های معنی دار در دوربین های ARRI Alexa ممکن است به این صورت باشد:
A004C022_200121_JK4L.mxf
- “A” به واحد دوربین اشاره دارد.
- “004” به شماره قرقره اشاره دارد.
- “C022” به شماره کلیپ اشاره دارد.
- “200121” به تاریخ (YY/MM/DD) اشاره دارد.
- “JK4L” به شناسه دوربین منحصر به فرد اشاره دارد.
- “.mxf” به فرمت فایل اشاره دارد.
ایجاد نام فایل درست در دوربین های هندی کم
برخی از دوربین های هندی کم با این که در هنگام ذخیره سازی فایل ها در دوربین از نام های بی معنی و اعداد استفاده می کنند، ولی این قابلیت را دارند که در هنگام انتقال به کامپیوتر، نام فایل ها را اصلاح نمایند. بعنوان مثال دوربین های هندی کم سونی دارای این قابلیت هستند. که با درج تاریخ و ساعت شروع ضبط هر فیلم در نام فایل، شما را در مدیریت فایل ها کمک کنند.
برای این منظور نیاز دارید که نرم افزار PlayMemories Home را از خود دوربین و یا از وب سایت آن نصب کنید. با نصب این نرم افزار، هرگاه که دوربین خود را به سیستم متصل نمایید، این نرم افزار به صورت خودکار باز شده و صفحه انتقال فایل ها برایتان باز خواهد شد. البته ممکن است نتواند در برخی دوربین ها، فایل ها را از مبدأ حذف کند که پس از انتقال خودتان باید به صورت دستی فایل ها را از درون دوربین حذف کنید. ولی ارزشش را دارد.
نحوه نام گذاری فایل های خروجی تدوین
هر پروژه فیلمسازی الزامات و خصوصیات خود را دارد. لذا شما همیشه به دنبال سبک خودتان باشید. در یک فیلم مستند که شامل تعداد زیادی مصاحبه است، احتمالاً درج نام مصاحبه شونده ها در نام فایل ها ضروری است؛ در حالی که در یک پروژه دارای فیلمنامه که هر روز تصویربرداری می شود، روز برداشت، صحنه و شماره برداشت مهم است.
در اینجا کلیات اصول نام گذاری را بیان می کنیم.
- به هیچ عنوان از اسامی فارسی استفاده نکنید. بسیاری از سیستم ها از زبان فارسی به خوبی پشتیبانی نمی کنند. مخصوصاً اگر فایل های خود را از دست بدهید و مجبور به ریکاوری آن باشید.
- از کاراکترهای خاص مانند : ; / \ , . { } [ ] ( ) * ? < > | $ و غیره، که توسط همه سیستم عامل ها و نرم افزارها پشتیبانی نمی شوند استفاده نکنید.
- از زیرخط (_) یا خط تیره (-) یا حروف بزرگ به جای فاصله استفاده کنید. خواندن خط تیره ها برای برنامه ها آسان تر است.
- از نام های خیلی طولانی استفاده نکنید. برخی از سیستم عامل ها دارای محدودیت 255 کاراکتری برای نام فایل هستند. چیزی کمتر از 25 کاراکتر ایده آل است.
- تاریخ ها و زمان ها را از بزرگ به کوچک ثبت کنید: سال، ماه، روز، ساعت، دقیقه، ثانیه. این در هنگام کار با تیم های بین المللی اهمیت بیشتری دارد، زیرا فرمت های استاندارد تاریخ در همه جا یکسان نیستند. (ISO 8601)
- با گنجاندن صفرهای ابتدایی در اعداد کلیپ، باعث شوید که فایل ها به درستی مرتب سازی شوند. به عنوان مثال، “07” به جای “7.” حتی در ثبت تاریخ نیز این نکته را رعایت کنید.
- هنگامی که نسخه خروجی برای ارسال به مشتری یا بخش دیگری تهیه می کنید، هرگز از کلمه “Final” استفاده نکنید. اگر چیزی تحویل داده شد، می توانید آن را اضافه کنید – برای مثال: “ProjectX_v4_201104_DELIVERED”
- همیشه نسخه سکانس خود را در خروجی ذکر کنید. اگر در پروژه “v5” باشد، خروجی باید “v5” نیز باشد. اگر مطابقت نداشته باشند، بازخورد ارائه شده در مورد یک نسخه چالش برانگیز خواهد بود.
اصول پوشه بندی فایل های پروژه
اصول حاکم بر شیوه نامگذاری فایل شما باید در ساختار پوشه ها نیز اعمال شود. منطقی بودن، اجرای آسان و پذیرش در سطح تیم را در اولویت قرار دهید. خوشبختانه می توانید ساختار پوشه های هر پروژه را از طریق برنامه رایگانی مثل Post Haste ایجاد کنید. یا با ایجاد پوشههای خالی از پیش نامگذاری شده را برای استفاده مجدد در آینده در محلی نگهداری کنید.
ایدهآل این است که از ذخیره دادههای ضروری درباره یک فایل فقط در نام پوشه حاوی فایل اجتناب شود. برای مثال، یک دوربین غیر حرفه ای با نامهای غیر منحصربهفرد ممکن است بین فوتیج های گرفته شده در روزهای مختلف تفاوتی قائل نشود. این ممکن است در صورتی که نیاز به پیوند مجدد گروهی پروژه به فوتیج ها داشته باشید، مشکل ایجاد کند. اگر روز تصویربرداری در نام فایلها ثبت نشده باشد و هر روز تصویربرداری در یک پوشه ذخیره شود، احتمالاً فایلهایی با نام مشابه در پوشه های مجزا خواهید داشت. به منظور کاهش تعداد پیوندها در زنجیره، اطلاعات ضروری را به جای تفکیک از طریق محل ذخیره سازی در نام فایل جاسازی کنید.
در طول فرآیند پس تولید، جستجوی فایلها باعث هدر رفت زمان شما خواهند شد. تنظیم یک قرارداد نامگذاری واضح، سازگار و به راحتی قابل مرتبسازی قبل از پروژه میتواند در زمان و انرژی ذهنی در طول فرآیند پس تولید صرفهجویی کند و به شما این امکان را میدهد که به جای بررسی فایلها، روی تصمیمهای ویرایشی خلاقانه تمرکز کنید.
درباره نویسنده
-
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»
سایر مقالات نویسنده
- پلان سبز23 اسفند 1401حضور در اولین نمایشگاه سینما
- پلان سبز25 بهمن 1401حضور در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر
- مقالات12 آذر 1401چطور فایل های ویدئویی را نام گذاری کنیم؟
- رفتار شناسی23 شهریور 1401رفتار شناسی کاکایی سر سیاه کوچک