حرکات دوربین بر روی سه پایه

حرکات دوربین بر روی سه پایه

در این فایل صوتی انواع حرکات دوربین بر روی سه پایه را توضیح می دهیم. حرکاتی که حتما می بایست آنها را تمرین کنید. حرکاتی به ظاهر ساده اما کلیدی که پایه تصویربرداری از حیات وحش می باشد. به اضافه نکاتی که در هنگام استفاده از دوربین باید رعایت کنید.

دانلود فایل صوتی (۷ مگابایت)

متن فایل صوتی حرکات دوربین بر روی سه پایه

در آموزش های قبلی به شما گفتیم که برای تصویربرداری از حیات وحش، استفاده از سه پایه یک ضرورت است و تقریبا همیشه باید دوربین شما بر روی سه پایه سوار باشد و برای تصویربرداری باید برنامه ریزی داشته باشید. به خاطر همین در این فایل تصمیم داریم به شما انوع حرکات دوربین بر روی سه پایه را آموزش دهیم. اما چه چیزهایی را باید تمرین کنیم؟

نماهای ثابت

قبل از اینکه به حرکت برسیم این نکته را هم بگویم که نماهای ثابت را هم باید شما تمرین کنید. نماهایی که در آن دوربین و تصویر هیچ حرکتی ندارند. مثل یک لنداسکیپ ساده یا یک تصویر از قوچی که بر روی زمین نشسته. بله درست است. نماهای ثابت هم تمرین می خواهد. قاب بندی، تنظیم دیافراگم، IRIS، فوکوس و خیلی چیزهای دیگه که به مرور فرا خواهید گرفت. اما مهمتر از همه قاب بندی است که باید به زیبایی تمام، تصویر را به رخ بیننده بکشاند؛ که در آموزش های دیگری شرح داده خواهد شد.

نماهای حرکتی

پن (Pan)

دومین موردی که باید تمرین کنید، نماهای حرکتی است. نماهای حرکتی مثل «پن». پن عبارتست از چرخش افقی دوربین در حالتی که دوربین روی سه پایه قرار گرفته است. در این حالت به آرامی دوربین را به سمت راست یا چپ می چرخانید. سه پایه های حرفه ای امکاناتی در اختیار قرار می دهند که حرکات کاملا نرم باشند که در آموزش کار با سه پایه های حرفه ای به طور کامل شرح می دهیم.

حرکت پن در فیلمبرداری

تیلت (Tilt)

حرکت دیگر عبارتست از تیلت که چرخش عمودی دوربین در حالتی است که بر روی سه پایه قرار دارد. در این حرکت دوربین به آرامی به بالا یا پایین چرخش می کند.

حرکت تیلت در فیلمبرداری

پن شلاقی

حرکت بعدی که باید تمرین کنید به پن شلاقی معروف است که همان حرکت پن است با این تفاوت که به صورت سریع انجام می شود. به نحوی که در طول حرکت، تصویر به صورت محو دیده می شود.

زوم این (Zoom In) و زوم بک (Zoom Back)

حرکت بعدی زوم این و زوم بک است که در آن دوربین ثابت است و فقط تصویر توسط تغییر محل قرارگیری عدسی های لنز، کوچک یا بزرگ می شود. زوم این یعنی بزرگنمایی و زوم این کوچکنمایی تصویر است.

نکته مهم اینست که فقط در شرایط خاص شما مجاز هستید از زوم این و زوم بک استفاده کنید. چراکه استفاده از این تکنیک بجز در شرایط خاص کاملا غیرحرفه ای است. حالا شرایط خاص چیست؟ مثلا شما از یک پلنگ تصویربرداری می کنید که در حال خوردن شکار خودش است و بعد برای اینکه نشان دهید که کفتارهایی در آن کنار منتظر کنار رفتن پلنگ هستند، زوم بک می کنید تا منطقه بیشتری را در قاب تصویر خودتان داشته باشید. یا برای اینکه نشان دهید در میان شاخه های یک درخت یک پرنده مخفی شده به داخل شاخه ها زوم این می کنید.

نکته: یک نکته اینجا در مورد زوم بگویم که حتما قبل از مراجعه به طبیعت زوم دیجیتال دوربین خودتان را خاموش کنید. اکثر دوربین ها مخصوصا دوربین های هندی کم بعد از اینکه به صورت اپتیکی به نهایت زوم رسیدند، به صورت دیجیتال تصویر را بزرگ می کنند که به شدت باعث افت کیفیت می شود. پس حتما قبل از ورود به طبیعت، از طریق منوی دوربین این گزینه را کامل خاموش کنید.

نکات حین حرکت

حالا نکاتی را به شما می گویم که در حین حرکت باید به آنها توجه کنید. تأکید می کنم که حتما تمرین کنید. در غیر اینصورت در لحظه مورد نیاز مسلما شکست خواهید خورد و صحنه را از دست خواهید داد.

  1. هنگامی که از لنزهای تله استفاده می کنید یا بر روی سوژه زوم کرده اید، حرکت تصویر بسیار سریعتر از حالت عادی است. پس آرام و نرم حرکت کنید. چراکه کوچک ترین لرزش ها در تصویر دیده می شود.
  2. هر حرکتی باید علت داشته باشد. در غیر اینصورت آن حرکت بی معنی خواهد بود.
  3. قبل از شروع ضبط، هر حرکت را چند مرتبه تمرین کنید و نقطه شروع، پایان و سرعت حرکت را به خاطر بسپارید. مخصوصا در حرکات اریب.
  4. هنگام زدن دکمه ضبط کمی دوربین می لرزد. به همین خاطر در ابتدا و انتهای حرکت ۲ ثانیه صبر کنید تا فضای کافی برای تدوین داشته باشید و نمای شما به زیبایی تمام شود.

خیلی ممنون که تا انتها مطالعه فرمودید.

لطفا نظر خودتان را در پایین درج نمایید.

درباره نویسنده

مهندس عبدالحسین متفقهی
مهندس عبدالحسین متفقهی
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»

4 نظر ثبت شده برای “حرکات دوربین بر روی سه پایه

  1. سلام خداقوت عالی بود
    برای فیلم برداری از بی مهره ها و جانوران کوچک از دوربین خاصی استفاده میشود؟
    اگر ممکن است کمی توضییح دهید و اینکه برای شروع میخواستم با دوربینی با کمترین قیمت ممکن کارکنم چه دوربینی را معرفی میکنید
    ممنون از توجه شما

    1. سلام
      برای تصویربرداری از حشرات از لنزهای ماکرو استفاده می شود. البته این لنزها با لنزهای ماکروی معمولی متفاوت است و ورودی بسیار کوچکی دارند. در واقع دوربین تفاوتی ندارد. مهم لنزی است که بر روی دوربین نصب می شود.
      انشاء الله بتوانیم به زودی در مورد این لنزها در وب سایت توضیح دهیم.

  2. بسیار عالی .ممنونم که شرایطی رو فراهم کرده اید که علاقه مندان بتوانند از راهنماییها وآموزشها و تجربیات شما استفاده کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *