حتما برایتان پیش آمده است که بخواهید مقدار زوم ۲ دوربین را با هم مقایسه کنید. ولی مشکل جایی پیش می آید که یکی از دوربین ها تصویربرداری و دیگری عکاسی باشد. یا شاید بهتر است بگوییم یکی لنز ثابت دارد مثل دوربین های عکاسی و تصویربرداری نیمه حرفه ای و دیگری لنز قابل تغییر مثل دوربین های حرفه ای.
در اینجا کار کمی پیچیده خواهد شد. چراکه هر کدام از واحدهای متفاوتی برای نمایش مقدام بزرگنمایی استفاده می کنند. در این مقاله به توضیح نحوه مقایسه بزرگنمایی خواهیم پرداخت.
بزرگنمایی در دوربین های عکاسی (DSLR)
دوربین های عکاسی همانند کنون(Canon) و نیکون(Nikon) مقدار زوم لنزهای خود را بر حسب اندازه فاصله کانونی آن بر مبنای واحد میلیمتر نشان می دهند. بعنوان مثال لنز ۲۰۰mm کنون. هرچه این عدد بزرگتر باشد، میزان بزرگنمایی لنز بیشتر است. لنز ۵۰mm یک لنز نرمال محسوب می شود که اندازه تصویر آن همانند چشم انسان است. هرچه این عدد کمتر شود، بزرگنمایی کمتر شده و لنز وایدتر می شود و هرچه این عدد بزرگتر باشد، بزرگنمایی بیشتر شده و لنز تله تر می شود.
لنزهایی که دو عدد برای بعنوان فاصله کانونی دارند بدین معنی هستند که لنز قادر به تغییر میزان فاصله کانونی میان ۲ عدد می باشد. بنابر این میزان بزرگنمایی لنز متغیر می باشد. مثل لنز ۲۰۰mm-70
بزرگنمایی در دوربین های تصویربرداری با لنز ثابت
دوربین های تصویربرداری همانند دوربین های سونی (SONY) و پاناسونیک (Panasonic) که لنزهای ثابت دارند، مقدار بزرگنمایی تصویر را بر حسب ضریبی از x نمایش می دهند. یعنی نشان می دهند که این لنز در حالت حداکثر بزرگنمایی، چند برابر تصویری بزرگتر از وایدترین حالت لنز نمایش می دهد. بعنوان مثال مقدار ۲۰x یعنی این لنز می تواند تصویر را تا ۲۰ برابر حالت واید لنز بزرگ نماید. اکثر این دوربین ها در حالت واید، تقریبا فاصله کانونی عادی (حدود ۵۰mm) دارند.
مقایسه بزرگنمایی لنزها
حال اگر بخواهید بزرگنمایی یا میزان زوم ۲ دوربین تصویربرداری و عکاسی را با هم مقایسه کنید، دچار سردرگمی خواهید شد. در اینجا یک فرمول کلی برای رفع می مشکل به شما یاد خواهیم داد که به سادگی بتوانید مقدار زوم هر دوربینی را تشخیص دهید. البته این فرمول حدود زوم را به شما نشان می دهد.
۲۵mm = 1x
همانطور که مشاهده می کنید با این فرمول ساده به سادگی می توانید میزان زوم هر دوربین جدیدی را با دوربین فعلی خود مقایسه کنید. بعنوان مثال یک لنز ۳۰۰-۷۰ کنون تنها می تواند بزرگنمایی ای برابر یک دوربین با بزرگنمایی ۱۲x به شما بدهد؛ که همانطور که می دانید برای تصویربرداری از حیات وحش اصلا مناسب نیست.
البته این فرمول به صورت تقریبا میزان بزرگنمایی را به شما نشان می دهد.
درباره نویسنده

-
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»
سایر مقالات نویسنده
مقالات14010912چطور فایل های ویدئویی را نام گذاری کنیم؟
رفتار شناسی14010623رفتار شناسی کاکایی سر سیاه کوچک
مقالات13990223اصلاح رنگ چیست؟
مقالات13990101چگونه مستندساز شویم؟