آشنایی با مستند حیوانات

آشنایی با مستند حیوانات

در این مقاله سعی می کنیم شما را با صنعت مستندهای حیات وحش آشنا کنیم. صنعتی پر از چالش، هیجان و لذت.

تاریخچه مستند حیوانات

اجازه دهید با بررسی و مقایسه تاریخچه مستندهای حیات وحش در ایران و جهان، ببینیم که چه وضعیتی نسبت به جهان داریم و چقدر عقب هستیم.

مستند حیوانات در جهان

سابقه تولید مستندهای حیوانات به بیش از ۱۰۰ سال بر می گردد که با ساخت اولین مستند توسط رابرت فلارتی آغاز گردید. دومین مستندی که ساخته شد یک سری مستند بود که توسط شرکت والت دیزنی ساخته شده بود.

مستند حیوانات در ایران

شاید بتوان شروع مستندهای حیات وحش ایران را با ۲ مستند «گور اصیل ایرانی» (۱۳۷۷) و مستند «آخرین بازمانده‌های یوز ایرانی» (۱۳۷۸) دانست. ولی شروع کار جدی در ایران به مستند حیات وحش ایران (Iran Wildlife) که با همکاری مشترک شبکه BBC و سیما فیلم بر می گردد. در کنار این مستندها، کارهای دیگری از آقای محمد علی اینانلو و سایر افراد ساخته شده است. اما قدمت کار جدی در ایران فقط حدود ۱۰ سال است.

تیتراژ مستند حیات وحش ایران ساخته BBC و سیما فیلم

تفاوت مستند حیوانات با سایر مستندها

مستندهای حیات وحش به علت ماهیت خود و سوژه های خود که حیوانات هستند و هیچ یک از رفتارهایشان تحت اختیار نیست، کاملا با سایر مستندها متفاوت است. در مستندهای ساخته شده از حیوانات هیچ چیزی تحت کنترل نیست و نیاز به مهارت های خاصی دارد. مثلا مهارت های زندگی در طبیعت یا مهارت نزدیک شدن به حیوانات.

لذا با اینکه به این شاخه مستند می گویند و زیر مجموعه مستندها محسوب می گردد، ولی از لحاظ ساخت کاملا متفاوت بوده و یک مستندساز اجتماعی بدون گذارندن دوره های آموزشی خاص نمی تواند مستندساز حیات وحش شود.

هزینه های ساخت مستند حیوانات

برخلاف تصور عمومی که مستندسازی از حیوانات را بسیار پر هزینه می دانند، ساخت مستندهای حیات وحش جزو کم هزینه ترین ژانرهای سینما محسوب می شود. اگر بخواهیم یک دید کلی به شما بدهیم، یک مستند حیات وحش حداکثر ۱۰٪ یک فیلم سینمایی هزینه ساخت دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید کتاب رایگان فیلمسازی با جیب خالی را مطالعه نمایید.

درباره نویسنده

مهندس عبدالحسین متفقهی
مهندس عبدالحسین متفقهی
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *