در طبیعت آهنربا باشید!

در طبیعت آهنربا باشید!

برخلاف تصور اغلب افراد که فکر می کنند برای تصویربرداری از حیوانات باید به جستجوی آنها رفت و سپس تصویر مورد نظر را ضبط کرد، حرفه ای ها مانند آهنربا عمل می کنند. یعنی می نشینند و حیوانات را به سمت خود جذب می کنند. اما این مسئله چطور امکانپذیر است؟ در این مقاله سعی می کنیم این موضوع را به شما نشان دهیم.

مراحل کار

در واقع ضبط تصاویر از حیوانات با هدف استفاده در فیلم ها، بر خلاف آن چیزی است که در ایران مرسوم است. اگر شما به دنبال سوژه بگردید و بتوانید آن را پیدا کنید و به سرعت تصویری از آن ضبط نمایید، شاید ثانیه هایی تصویر از سوژه داشته باشید، ولی این تصاویر قابلیت تدوین، قرار گیری در کنار هم و تشکیل یک سکانس عالی را نخواهند داد. می دانید چرا؟

چون…

  • سوژه احتمالا متوجه حضور شما شده است و به شما نگاه می کند. لذا رفتار طبیعی نیست.
  • در مواجهه با شما مدت کوتاهی صبر می کند و احتمالا فرار می کند.
  • موقعیت شما زیاد مناسب نیست و گرفتن تصاویر هنری تقریبا محال است.

لذا مجبور هستید برای چیدن این تصاویر ضعیف و کوتاه در کنار یکدیگر برای تشکیل یک فیلم، دست به دامان نویسنده شده و با دیالوگ های گوینده، تصاویر نامربوط به یکدیگر را با تلاش فراوان به یکدیگر مرتبط کنید و دعا کنید که بینندگان این قصور را از شما نادیده بگیرند.

لذا آنچه در حقیقت فیلم های مستند باید اتفاق بیافتد، یک تحقیقات خوب قبل از تصویربرداری است. به نحوی که تصویربردار دقیقا بداند که به دنبال چه سکانسی است و چه پلانی را امروز ضبط خواهد کرد. برای هدف خود، حداقل ۲ ساعت زودتر به محل رفته و استتار نماید. سپس بنشیند تا سوژه، خود به مکان بیاید و شروع به انجام رفتارهای طبیعی خود نماید.

لذا می توان مراحل کار را به این صورت عنوان کرد:

  1. تحقیق قبل از کار
  2. بررسی میدانی سوژه، شناخت رفتار و زمان
  3. انتخاب محل استقرار تصویربردار
  4. تصویربرداری

رعایت اصل پارتو

یکی از اصول فیلمسازی، رعایت اصل پارتو در کار است. در مقاله اصل پارتو در مستندسازی حیات وحش، به طور کامل به توضیح این موضوع پرداخته ایم که چگونه می بایست ۸۰ درصد از زمان خود را صرف تحقیق کنیم به نحوی که در ۲۰ درصد زمان باقی مانده، بتوانیم ۸۰ درصد تصاویر مورد نیاز را ضبط کنیم. در واقع اگر زمان لازم برای تحقیق بر روی سوژه را بگذاریم، مطمئن هستیم که مثل یک آهنربا، حیوانات را به سوی خود جذب خواهیم کرد.

چطور حیوانات را به سمت خود جذب کنیم؟

وقتی که طبق مراحل بالا پیش بروید، آنگاه حیوانات به صورت ناخودآگاه به سمت شما جذب خواهند شد. در واقع شما از قبل محل عبور سوژه و زمان دقیق را بررسی کرده اید. موقعیت مناسبی در همان مسیر برای خود در نظر گرفته اید و حداقل ۲ ساعت قبل از آمدن سوژه در موقعیت استتار کرده اید. در این هنگام است که سوژه به محل وارد می شود و به دلیل عدم مشاهده شما رفتار طبیعی خود را برای مدت زمان طولانی خواهد داشت. ضمن اینکه شاید برای بررسی دقیق تر کومه شما، نزدیکتر بیاید. که این فرصتی طلایی برای شما خواهد بود.

شما چه موارد دیگری را پیشنهاد می دهید؟

درباره نویسنده

مهندس عبدالحسین متفقهی
مهندس عبدالحسین متفقهی
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *