مهارت های خود را افزایش دهید.
برخی مهارت ها هستند که برای هر شغلی که می خواهید داشته باشید لازم اند.
مهارت های کامپیوتری
امروزه در هر بخش از تیم ساخت مستند باشید، مهارت های کامپیوتری لازم است. بنابر این مطمئن شوید که شما کاملا با حداقل های لازم مثل ایمیل، گشت و گذار در اینترنت، نرم افزار Word و در کل کار با کامپیوتر آشنا هستید. لازم نیست شما بتوانید در دقیقه ۱۰۰ کلمه تایپ کنید؛ ولی ناه کردن به کسی که برای تایپ هر از چند گاهی با یک انگشت ضربه ای به یک دکمه می زند و دائما به دنبال حرف «ی» می گردد خیلی سخت است!
اگر مهارت های دیگری مثل ویرایش عکس (با استفاده از فتوشاپ)، صفحه بندی، تدوین ویدئویی (مثل Adobe Premier)، طراحی سایت و برنامه نویسی را نیز بلد باشید، برای شما یک امتیاز خواهد بود و ممکن است برای کسب یک شغل برای شما تفاوت ایجاد کند. تخصص خود را در زمینه کامپیوتر توسط دوره های آموزشی، کتاب های خود آموز، کار در کنار یک متخصص و تمرین زیاد افزایش دهید.
مهارت های ارتباطی
هر کسی باشید، مهارت های ارتباطی برایتان لازم است. ممکن است بسیار بدیهی باشد ولی کسانی را در گذشته استخدام کرده بودم که تخصص بالایی در برخی موارد داشتند، ولی در برقراری ارتباط تبحر نداشتند. مجبور شدم یک برنامه نویس فوق العاده با استعداد را که نمی توانست در پشت تلفن متوجه صحبت شود را اخراج کنم! شما نیاز دارید که توانایی صحبت صریح و با اطمینان داشته باشید؛ حجم درستی از اطلاعات را با سرعت منطقی و با لحن مناسب ارائه نمایید. هم در پشت تلفن، هم بصورت چهره به چهره و هم در جمعی از اشخاص. همچنین باید قادر به برقراری ارتباط مؤثر در نوشتن (توسط ایمیل و نامه) باشید. اگر احساس می کنید در هر یک از این مهارت ها ضعف دارید می توانید توسط دوره های کوتاه ارتباطات و مقداری تمرین، آنها را تقویت کنید.
مهارت های مالی
قطعا اگر شما تهیه کننده یک فیلم باشید مهارت های مالی مهم خواهد بود؛ ولی اگر خود اشتغالی دارید نیز این مهارت حیاتی است. می توانید دوره های کوتاه حسابداری یا دفترداری را بگذرانید یا از کتاب های خود آموز استفاده کنید و توسط نرم افزارهایی مثل اکسل تمرین کنید.
در ذیل مهارت هایی که در ساخت مستندهای حیات وحش مورد نیاز هستند را توضیح داده ایم. البته بستگی به این دارد که شما در کدام بخش تمایل به فعالیت داشته باشید.
مدیر تولید
هر چه می توانید در مورد تولید تلویزیونی مطالعه کنید (هرچند بعید است که مخصوص حیات وحش باشد، ولی باز کاربرد خواهد داشت). وانمود کنید که مدیر تولید جدید هستید و به هر بخشی که یک تهیه کننده مجبور به رسیدگی است بروید. یادداشت های فراوان تهیه کنید و نمودارها را دنبال کنید. هرچیزی که نیاز دارید را برای ارائه محصول برنامه ریزی کنید (کارکنان، تجهیزات، حمل و نقل و…). هرچیزی را محاسبه کنید و بودجه و زمانبندی را آماده کنید.
پژوهش
یک موضوع برای فیلم انتخاب کنید و به منابع پژوهشی مراجعه کنید. از اینترنت، کتابخانه ها و موزه های تاریخ طبیعی برای بدست آوردن حداکثر موضوعاتی که می توانید استفاده کنید و یادداشت هایی را که فکر می کنید بیشترین ارتباط را با ایده فیلم دارد جمع آوری کنید. سریعترین و مؤثرترین مسیرها را برای بدست آوردن اطلاعات استفاده نمایید.
نویسندگی

فیلم نامه های برنده جوایز را مطالعه کنید و نوشتن آنها را تمرین کنید. انتخاب موضوع و نوشتن ساختار سیر داستان را تمرین کنید. یک ایده را برای مستند حیات وحش در سر خود بپرورانید و شروع کنید به نوشتن آنچه که انتظار دارید گوینده بیان کند. به دیگری بگویید آن را برای شما بخواند و ببینید چطور به نظر می رسد. در دوره های نویسندگی خلاق (دوره های حضوری و یا غیرحضوری) شرکت کنید. یک مربی پیدا کنید که بتواند شما را راهنمایی کند و به شما مشاوره دهد.
تصویربرداری

فرض می کنیم که شما نمی توانید یک دوربین حرفه ای HD و یا ۴K خریداری کنید و تا انتهای کار شیرجه بزنید. بهترین راه، شروع تمرین با یک هندی کم DV است. حتی ارزان ترین دوربین های بی کیفیت حداقل شما را درگرفتن تصاویر در حرکت و آنالیز نتایج آن کمک خواهند کرد. مهارت های وابسته به دوربین و کار با آن را افزایش دهید. سپس فیلم را در تلویزیون تماشا کنید و دقت کنید که چه چیزهایی نیاز دارید تا خود را درون آن ارتقاء دهید. تصاویر شما با آنچه از آن تقلید می کنید چه تفاوت هایی دارند؟ زبان سینما را یاد بگیرید. توسعه مهارت های عکاسی هم کمک می کند به فهم مفاهیم پایه مثل نور، کادر بندی(exposure)، لنزها و… بنابر این می توانید با یادگیری عکاسی شروع کنید.
صدابرداری

شما می توانید تمرین صدابرداری حیات وحش را با هر نوع از دستگاه های ضبط صدای قابل حمل شروع کنید. دستگاه های ضبط صدای دیجیتال کوچک امروزه بسیار مقرون به صرفه اند. یک میکروفون جهت دار خوب و یک جفت میکروفون محیطی برای خود تهیه کنید. ضبط اتمسفر را یه اندازه صداهای حیوانات تمرین کنید؛ هم بصورت مونو و هم بصورت استریو. بهترین شیوه کاهش صدای «هیس» و دوری از ترافیک صداها و مدیریت نویز را تمرین کنید. رفلکتورهای سهموی به شما کمک خواهند کرد که صدای حیوانات را بدون نیاز به نزدیک شدن بیش از حد به آنها که باعث ترس آنها خواهد شد ضبط نمایید. بهترین شیوه در این روزها انجام کار در کامپیوتر بوسیله نرم افزارهایی مثل Audacity می باشد. مشاوره های بیشتر ا می توان از متخصصین بدست آورد.
پیشنهاد می کنم به صداهای زیر با دقت گوش کنید نقاط قوت و ضعف آن را در پایین همین صفحه برای ما بنویسید.
تدوین
یک روش خوب برای شروع تدوین، تمرین زیاد با کامپیوتر است. کامپیوترهای اخیر قادر هستند فایل های ویدئویی با حجم زیاد را پردازش کنند. بنابر این شما زمان خوبی شروع کرده اید. نرم افزارهای تدوین مبتندی که با کامپیوترها ارائه می شوند (مثل MovieMaker بر روی ویندوز و iMovie بر روی Mac) برای شروع بسیار خوب هستند. در آینده شما می توانید به یک پلتفرم گسترده تر مثل Final Cut Pro یا Adobe Premiere خود را ارتقاء دهید. استفاده از سکانس ها را با ترتیب های مختلف امتحان کنید. یک نریشن بر روی آن بنویسید و ضبط کنید. این به شما کمک خواهد کرد که یک جریان برای فیلم ایجاد کنید.
مجری
با کسی که می خواهد یک تصویربردار باشد گروه تشکیل دهید و با همدیگر تمرین کنید. در ادامه شما بیشتر ناخودآگاه کار خواهید کرد و کمتر احتمال دارد که بر روی کلمات (و ساختار) گیر کنید. سبک خود را پیدا کنید. محصول سایر کارگردانان را در تلویزیون مشاهده کنید و آنچه آنان انجام می دهند را آنالیز کنید. به دیگران اجازه دهید که نتیجه کار شما را مشاهده کنند و بگویند چه فکری در مورد آن می کنند. نظرات آنها را بنویسید و تغییرات لازم را اعمال کنید و بر روی آن کار کنید. این تخصص مادرزادی نیست؛ خود به خود به دست نخواهد آمد؛ ولی هرکسی می تواند پیشرفت کند.
لطفا نظرات خود را در مورد این درس در زیر برای ما بیان کنید.
درباره نویسنده

-
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»
سایر مقالات نویسنده
پلان سبز23 اسفند 1401حضور در اولین نمایشگاه سینما
پلان سبز25 بهمن 1401حضور در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر
مقالات12 آذر 1401چطور فایل های ویدئویی را نام گذاری کنیم؟
رفتار شناسی23 شهریور 1401رفتار شناسی کاکایی سر سیاه کوچک
این درس بسیار جامع و کاربردی است
ممنون از شما.
ممنونم به نکات کلیدی خوبی اشاره کرده اید.
خوشحالیم که مورد پسند واقع شد.
بسیار مفید و کاربردی بود
ضبط صداها هم خیلی خوب به نظر می آمد
ممنون از حسن نظر شما.
ممنونم
ممنونم
خواهش می کنم.
من یک بار تلاش کردم که چند ثانیه از آواز خوندن سار فیلم بگیرم… یه پایه دارم که مفصلش غلطکیه و بسیار تکون خورد و تصاویرم با لرزش افتاد… برای ضبط صدای پرنده هم از همون ضبط دوربین استفاده کردم… همزمان با ساری که داشتم ازش فیلم می گرفتم گنجشکها هم دسته ای آواز می خوندن … من چون از نزدیک آواز سار رو شنیدم می دونم توی فیلمی که گرفتم کدوم آواز ساره اما کس دیگه ای که این فیلمو ببینه ممکنه نتونه آواز سار رو پیدا کنه…
اگر این امکان باشه می تونم فیلم رو بارگذاری کنم.
دوست عزیز در مورد لرزش یک مقاله در سایت هست به عنوان «تفاوت میان سه پایه عکاسی و تصویربرداری» که با مطالعه آن مشکل لرزش شما حل خواهد شد.
در مورد صدا باید وقت بیشتری بگذارید. که این موضوع خود یک مبحث طولانی است که در دوره ها به طور کامل تشریح میشه.
اگر فیلم تان را تدوین کنید میتونید برای مسابقه «بهترین سکانس من» ارسال کنید.
ممنون این قسمت تخصصی تر بود نسبت به دروس قبل
سلام
بله. به مرور می بایست تخصص خود را بالا ببرید. امیدواریم با بالابردن مهارت های خود روز به روز پیشرفت کنید.
خیلی هم عالی خوب استفاده کردیم از مطالب در اختیار ما گذاشتید واقعا تعثیر گذار بود تجربه خیلی مهم است و تا زمانی تجربه نکنی نمی تونی مستندساز بشوید من سالها تجربه مستند سازی داشتم واقعا خیلی از صحبت های کردید حس میکنم ..و سختی هایی دارد اما چون علاقه بهش دارم سختی نمی بینم
تشکر از این همه انگیزه جنابعالی.
عالی بود
کاش لینک چندنمونه فیلمنامه ی مرتبط با موضوع در سایت قرارمی دادید.
ولی با این حال مفاهیم و نکات جالب و جذاب بود.
بحث فیلمنامه، بسیار مفصل است و در این مختصر نمی گنجد.
با این حال ممنون از پیشنهادتون