غار علیصدر

ایران از جمله کشور هایی می باشد که از لحاظ گردشگری و حتی تفریح خود ملت بسیار غنی می باشد و شاید اگر اولین کشور زیبا در جهان نباشیم به طور حتم سومین یا چهارمین کشور از لحاظ زیبایی های طبیعت و جذب گردشگر در جهان می باشیم .  البته مدریت نادرست و ندانم کاری ها از این زیبایی ها کاسته است ، ولی باز با تمام این وجود حتی زیر زمین ایران هم دیدنی هایی جذاب وجود دارد که به راحتی نمی توان از آن عبور کرد . در اینجا لازم دانسته ام شما را دعوت کنم تا  امروز یا امشب که در حال خواندن این مقاله هستید یک سفر کوتاهی به اتفاق هم به غار علی سرد که کم کم به علی صدر مبدل گشته  بزنیم  .

این غار آبی در ۷۵ کیلومتری شهر متمدن همدان و به فاصله ی ۱۲ کیلو متری از روستای گل تپه در کنار جاده ی همدان به بیجار  در رشته کوه های زاگرس واقع شده و میزبان جهانیان است .

ارتفاع غار از سطح دریا ۲۱۰۰ متر می باشد و با پیچ و خم های متعدد و سالن هایی وسیع همراه است . از لحاظ زمین شناسی قدمت سنگها متعلق به زمان ژوراستیک است که معلق به حدود ۱۳۶ تا ۱۹۰ میلیون سال پیش می باشد . با رشته‌های متناوب از شیستها و سنگهای شنی در لا به لای پایه آن و یک رشته از ترکیبات آهکی که مثل خاک رس خاکستری تیره بوده و به صورت لایه‌های نازک روی شیستها قرار گرفته و یک لایه سبکتر از کریستالهای آهکی در بالا قرار گرفته‌است که محصول تغییراتی است که ناشی از حرارت و فشار بالا مربوط به فعالیتهای آتشفشانی در غرب رشته کوه علیصدر است. رشته علیصدر به خودی خود چینه‌ای از یک طاقدیس ( اصطلاحی در زمین شناسی که شبیه گنبد می باشد یا طاق ) بزرگ است که محور اصلی اش درجهت شمال به جنوب است. زاویه قرارگیری لایه‌ها در غار علی‌صدر و نواحی مجاور آن در حدود ۴۰ الی ۴۵ درجه‌است. طول رشته علی‌صدر حدود دو کیلومتر است. بیشترین ارتفاع رشته ۲۱۸۰ متر است و ارتفاع در محل دهنه ورودی که در شمال رشته علیصدر قرار گرفته ۱۹۸۰ متر است. از طرف جنوب، برآمدگی آهکی به مسافت حدود سی کیلومتر ادامه می‌یابد و به رشته کوههای چاله کن و سارقیه متصل می‌شود. محور طاقدیس دراین قسمت جنوبی درجهت N115E قرار می‌گیرد. بنابراین رشته علیصدر حد فاصل بین کوههای علیصدر و کوه چاله کن از رشته اصلی جدا شده و در قسمت جنوبی ۲۵ درجه در مسیر خلاف گردش ساعت چرخیده‌است .

در ضمن برای  ورود به غار حتما با خود یک لباس گرم حتی در تابستان به همراه داشته باشید .

ادامه ی سخن خود را با تصاویری زیبا از این نعمت خدادادی به پایان می رسانیم .

لازم دانسته ام تا در اینجا از دوست خوبم جناب آقای نیما قاسمی که تصاویر بالا را خلق کرده کمال تشکر را کنم . و در ضمن شما را به تصاویری که یک گردشگر خارجی از خود غار و محوطه ی بیرونی غار گرفته است دعوت نمایم تا قدر ذره ذره خاک ایران را ، بهتر است بگویم بیشتر بدانیم .

تصاویر زیر مربوط به راهرو ها و نقشه های توپوگرافی منطقه و .. می باشد .

 

 

تصویری از ورودی غار علی سرد که هم اکنون در سالنی مجلل واقع گردیده .

 

 

 

درباره نویسنده

نوید رکوعی
نوید رکوعی
محقق و کارشناس حیات وحش
10 سال سابقه تحقیقات میدانی در زمینه حیات وحش
دارای افتخار پیدا کردن رد پلنگ در تهران پس از 30 سال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *