در این درس صوتی به شما آموزش می دهیم که چگونه پستانداران وحشی را در طبیعت پیدا کنید. در واقع برای تصویربرداری شما باید اول به دنبال حیوان بگردید تا آن را یافته و سپس اقدام به تصویربرداری کنید. فایل صوتی زیر این کار را به شما آموزش می دهد.
دانلود فایل صوتی (۱۰ مگابایت)
متن فایل صوتی «چگونه پستانداران را در طبیعت پیدا کنیم؟»
به طور کل اولین روش برای مشاهده پستانداران وحشی، مشاهده مستقیم آنها در طبیعت است. حال برای مشاهده مستقیم ما باید اطلاعات خوبی از نحوه تغذیه، فصل جفت گیری، محل و زیستگاه حیوان، همچنین روز گرد یا شب گرد بودن حیوان، حتی یکم جزئی تر، زمان فعالیت حیوان را در طول یک روز بدونیم و خیلی اطلاعات دیگه.
حال با توجه به اینکه گونه مورد مطالعه ما روز گرد هست یا شب گرد، روش های متفاوتی را برای مشاهده آن در نظر می گیریم. برای گونه های شب گرد عموما دو روش بسیار مرسوم است:
روش اول
روش اول استفاده از چراغ قوه و پرژکتور های قوی است. در واقع با استفاده از نور این وسایل منطقه مورد نظرمون را روشن می کنیم. وقتی این کار را انجام میدهیم اگر در منطقه مورد نظر ما جانداری وجود داشته باشه، بعد از برخورد نور به چشمان جاندار ما متوجه حظور جاندار خواهیم شد؛ و حتی اگر حیوان در فواصل نزدیک تر باشد می توانیم از آن عکس و فیلم هم تهیه کنیم. در این جا من یک مثال هم برای شما میزنم.
یکی از داستان های ما
در یکی روزهای بهاری ما برای تصویربرداری از تشی وارد یکی از مناطق حفاظت شده شدیم. ساعت حدودا ۱ یا ۱:۳۰ بامداد بود. از قبل اطلاعات تقریبا کاملی از محل عبور و مرور جاندار جمع آوری کرده بودیم. وقتی وارد منطقه شدیم علف ها و گیاهان آنقدر سبز و بلند بودند که همه جا را پوشش داده بودند و این، کار را برای پیدا کردن تشی در لا به لای این گیاهان سخت می کرد و ضمن اینکه با توجه به شرایطی که داشتیم منطقی هم نبود. بالاخره از نور مهتاب کمک گرفتیم و یک جایی سکو مانند پیدا کردیم اونجا نشستیم. بعد با همین روش ساده با یک چراغ قوه ساده و تقریبا کم قدرت اما زوم دار دامنه کوه را به حالت متمرکز روشن کردیم و بعد اون ما متوجه رفلکس نوری که خودمون انداختیم شدیم. در واقع همان که قبلا گفتم نور بعد از برخورد به چشم حیوان بازتاب می داد. اون موقع اگر اشتباه نکنم تشی تقریبا حداقل ۱۰۰۰ متر دور تر در دامنه کوه با ما فاصله داشت اما حیوان به طرف پایین حرکت می کرد. به خاطر همین تصمیم گرفتیم اندکی صبر کنیم و همین صبر باعث شد که همکار تصویربردار من تو فاصله چند متری از این حیوان تصاویر بسیار مطلوبی را برداشت کند. (البته باید یاداوری کنیم که این روش جزئیات بسیار زیادی دارد.)
لحظه یافتن تشی در شب پس از جستجوی بسیار توسط گروه مستندسازی
روش دوم
در روش دوم زمانیکه ما نمی توانیم حیوان را به راحتی مشاهده کنیم و شرایط نسبت به مثالی که گفتم سخت تر میشه از دوربین های تله ای یا کمراتراپ ها استفاده میکنیم.
کمراتراپ ها مثل دوربین های عکاسی دو مدل دارند: یکی آنالوگ و یکی دیجیتال. این دوربین ها دارای سنسور های حساس به حرکت، نور وحتی دما هستند و در کنار آن یک سری لامپ های LED بنام IR قرار دارد که مادون قرمز هستند و برای عکاسی در تاریکی مطلق بکار می رود. حالا با یک مثال برای شما نحوه کار دوربین های تله را توضیح خواهم داد.
بطور مثال وارد یک پارک ملی شدید و می خواهید از گونه ای چون پلنگ در شب تصویر و عکس تهیه کنید یا به عبارتی گونه را مستند سازی کنید! بعد از پیدا کردن محل مناسب دوربین را روشن و در منطقه قرار می دهید. دوربین به حالت آماده باش درمی آید. حالا سوالی که پیش می آید این هست که از این به بعد چه اتفاقی می افتد؟ وقتی دوربین به حالت آماده باش قرار می گیرد ابتدا سنسور فعالیتش را آغاز میکند تا با اولین حرکت دستوری برای عکاسی به دوربین ارسال کند. در این حین LEDها وظیفه روشن کردن محیط را با نور مادون قرمز دارند و بعد از آن عکاسی یا فیلمبرداری آغاز می شود و تصاویر در رم یا بعضا هارد دوربین ذخیره می شود. این فرایند نحوه کار یک دوربین تله ای بود که خدمت شما شرح دادم.
استفاده از نمایه ها
روش دیگر که میشود برای مشاهده پستانداران وحشی در طبیعت از آن کمک گرفت، استفاده از نمایه ها است، اصلا نمایه چیست؟
نمایه به تمامی آثاری که حیوان از خودش به جا می گذارد نمایه می گوییم. حالا من چند ثانیه به شما وقت میدهم تا چند مثال از نمایه با توجه به تعریفی که از نمایه داشتم را در ذهن خودتان نام ببرید…
شاخ، مو، جمجمه، بو، سرگین و ادرار، آثار خراشیدگی و نحوه شکستن شاخه درختان، لانه و محل استراحت، اثار تغذیه ای، رد پا و ریمه که بیش تر در پرندگان صادق است، همه آثار بجا مانده از حیوانات است. حالا برای یادگیری یک مثال دیگر می زنم.
اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید می توانید کتاب زیر را تهیه کنید:
ابتدا بهتره بریم سراغ اولین مثالی که در این فایل صوتی زدم یعنی سفر ما برای تصویربرداری از تشی. در اون مثال اگر خاطر عزیزان باشه گفتم ما از قبل اطلاعاتی در مورد محل عبور و مرور جاندار در اون منطقه جمع کرده بودیم. حالا در اینجا می خواهم نحوه جمع آوری اون اطلاعات را خدمت شما بگوییم.
در سفرهای گذشته و قبل تری که به منطقه داشتیم، در اون نواحی ما آثار یا بهتر است بگویم نمایه هایی از این جاندار پیدا کرده بودیم. اولین اثر بجا مانده از تشی سرگین یا به زبانی ساده تر مدفوع جاندار بود که در منطقه به وفور مشاهده می شد. دومین اثر تیغ های تیره و روشنی بود که از پشت این جاندار به علت سستی افتاده بود و سومین اثر هم ردپای جاندار بر روی بستر نرم کنار رودخانه بود و چهارمین اثر هم آثار خراشیدگی پایین تنه درختان حاشیه رودخانه بود که در اطلاح ما به آن «کت زدن» می گوییم که توسط تشی انجام می شود.
تمام مواردی که گفتم تقریبا به صورت منظم در امتداد یک مسیر دیده می شدند و طبق آن ما متوجه حضور تشی و محل عبور و مرو جاندار شدیم. همانطور که قبلا هم گفتم طی یک فرآیند توانستیم تصاویر مطلوبی از این جاندار تهیه کنیم.
تو این فایل صوتی سعی کردم توضیحاتی ساده و کلی در مورد چگونگی مشاهده پستانداران وحشی در طبیعت را خدمت شما عرض کنم. امیدوارم فایل صوتی برای شما عزیزان مفید بوده باشد.
لطفا نظر خود را در مورد این آموزش در زیر برای ما بیان نمایید.
درباره نویسنده
-
محقق و کارشناس حیات وحش
10 سال سابقه تحقیقات میدانی در زمینه حیات وحش
دارای افتخار پیدا کردن رد پلنگ در تهران پس از 30 سال
سایر مقالات نویسنده
- مقالات18 مرداد 1396رودک عسل خوار چیست؟
- مقالات7 مرداد 1396چگونه پستانداران را در طبیعت پیدا کنیم؟
- مقالات3 مرداد 1396زندگی فک های دریایی در شمال ایران
- مقالات2 مرداد 1396مارمولک چشم ماری را بشناسیم.
عاشق این وبسایت شدم من.عالی هستید شما