
مستند ایرانگرد بعنوان یکی از نمونه های موفق در جذب مخاطب در میان مستندهای تولید شده در زمینه طبیعت در ایران محسوب می شود. جواد قارایی در این مستند به خوبی توانسته مخاطب را جذب کرده و او را به تماشای قسمت های دیگر بکشاند. این جذابیت تا حدی است که شاید نتوان کسی را دید که این مستند را ندیده باشد و جذب آن نشده باشد و یا در محفلی دوستانه به تعریف از این مستند زبان نگشوده باشد.
این مستند به علت ساختار و ساخت خوب خود، هم از لحاظ تعداد مخاطبین جذب کرده و هم میزان تعهد مخاطب، موفقیت بالایی کسب کرده که این مرهون تلاش های تیم سازنده و پایبندی به اصول ساخت حرفه ای است.
همیشه بررسی نمونه های موفق و تحلیل علت موفقیت آنها می تواند الگوی خوبی برای کسانی باشد که تمایل دارند کارهای قوی تولید نمایند. مستند ایرانگرد بعنوان یک نمونه موفق ایرانی، الگوی خوبی برای علاقه مندان صنعت مستندسازی حیات وحش است.
اما اجازه دهید به بررسی برخی از عوامل موفقیت مستند ایرانگرد بپردازیم.
کارگردانی مستند ایرانگرد
مسلما عامل اصلی که باعث می شود فیلم های راش تبدیل به یک محصول خوب سینمایی گردد، کارگردانی خوب است. کارگردان است که با انتخاب خوب و چیدمان خوب، یک داستان جذاب به مستند می دهد و مخاطب را از تماشای آن راضی می کند.
اجازه بدهید نگاهی به تیزر این مستند بیاندازیم.
همانطور که مشاهده می کنید این تیزر کاملا کارگردانی شده است. در واقع قبل از اینکه کار تصویربرداری مستند آغاز شود، کارگردان به فکر تولید یک تیزر با این سبک بوده و متن آن را آماده کرده است تا در هر منطقه بخشی از آن را بگوید و در انتهای کار با کنار هم قرار دادن آن یک تیزر خوب و جذاب داشته باشد.
معمولا این سبک از کار که تمام سکانس های مورد نیاز برای تولید یک مستند و حتی متن فیلم قبل از تصویربرداری نوشته شود، در مستندهای بسیار حرفه ای مثل کارهای شبکه BBC من جمله مستند سیاره آبی مشاهده می شود. در ساخت این تیزر نیز از این سبک استفاده شده که نشان از حرفه ای بودن کار دارد.
عوامل جذابیت در مستند ایرانگرد
عوامل مختلفی در مستند ایرانگرد دست به دست هم داده اند تا ایجاد یک مستند جذاب کنند. در واقع اگر هر یک از این عوامل به تنهایی استفاده شوند شاید جذابیت در این سطح را ایجاد نکنند. ولی با در کنار هم قرار گرفتن تمام عوامل، یک فیلم بدون نقص تولید می شود.
تدوین و مسائل فنی خوب
مسلما رعایت تمام مسائل فنی مثل رعایت تمام اصول تصویربرداری در ضبط فوتیج ها، تدوین، داستان، نویسندگی، گویندگی و تمام موارد دیگر که در این مستند به خوبی رعایت شده اند باعث کیفیت بالای آن می شود. ولی ما در این مقاله تمایل داریم موارد دیگری را بررسی کنیم که کمتر در مستندها در نظر گرفته می شوند و اصلی ترین علل موفقیت مستند ایرانگرد هستند.
امید و هیجان
یک دقت مجدد به صحنه هایی که از این مستند به یاد دارید بکنید و آنها را به خاطر بیاورید. آقای قارایی با چه انرژی ای با مخاطب صحبت می کند. همیشه صحبت از زیبایی می کند. همیشه از مردم خوب و باصفا سخن می گوید. این همه انرژی و هیجانی که جواد قارایی به خوبی به بیننده منتقل می کند و واقعا از ته دل آن را بیان می کند، بیننده را مجذوب خود می کند. ماهیت تلویزیون و فیلم ها اینست که سرگرم کننده باشد. بیننده در انتظار چیزی است که از دیدن آن لذت ببرد و مستند ایرانگرد دقیقا همین را به بیننده ارائه می کند.
زیبایی بصری
یکی از موارد دیگر، زیبایی بصری است که مستند ایرانگرد از آن به خوبی استفاده می کند. این زیبایی بصری شامل ۲ بخش می شود. بخشی مربوط به انتخاب صحنه ها، لوکیشن ها و مناطق زیبا که در قاب تصویر نمایی کاملا نمایشی ایجاد کنند. و بخش دیگر مربوط به مراحل پس تولید است که در مرحله تصحیح رنگ، بر روی رنگ های هر صحنه کار شده و جذابیت را چند برابر می کند. هیچگاه به استفاده از رنگ هایی که توسط دوربین برداشت شده اند اکتفا نشده و تمام رنگ ها مجدد در مرحله ای نهایی باز تولید می شوند.
نمایش زیبایی و حذف زشتی ها
این مورد بر می گردد به نگاه زیبای جواد قارایی به ایران در این مستند. نگاهی که در آن سعی می شود فقط موارد مثبت دیده شود. جای هیچ انکاری نیست که مشکلات و ضعف های بسیاری وجود دارد که شاید کارگردان می توانست آن ها را به تصویر بکشد. ولی انتخاب خوب کارگردان اینست که با حذف زشتی ها و جلوه دادن زیبایی ها، ذهن مخاطب را حتی برای دقایقی از افکار منفی جدا کند.
مشکلات همراه امید
در جاهایی هم که نیاز دیده است که نقطه ضعفی را اشاره نماید این کار را به خوبی انجام می دهد به نحوی که بیننده امید خود را از دست ندهد و برای رفع نواقص و مشکلات در حد خودش راه را باز ببیند. این امید می تواند راه گشای مشکلات ما در جامعه باشد. اگر به تنهایی نقاط ضعف را نشان دهیم بیننده را دچار یک درماندگی آموخته شده کرده ایم که نه تنها برای رشد جامعه هیچ کاری نخواهد کرد، بلکه خود مانعی بزرگ در این راه خواهد شد. این مورد مخصوصا برای کسانی که تمایل دارند مستندهایی در راستای حفاظت از محیط زیست بسازند بسیار مهم خواهد بود.
با آرزوی موفقیت روز افزون برای جناب آقای جواد قارایی.
اگر تمایل دارید توانایی ساخت مستندهای حرفه ای را کسب کنید تا بتوانید مخاطبین خود را جذب فیلم خود کنید در دوره آموزشی «من . فیلم . حیات وحش» ثبت نام کنید.
درباره نویسنده

-
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»
سایر مقالات نویسنده
مقالات14010912چطور فایل های ویدئویی را نام گذاری کنیم؟
رفتار شناسی14010623رفتار شناسی کاکایی سر سیاه کوچک
مقالات13990223اصلاح رنگ چیست؟
مقالات13990101چگونه مستندساز شویم؟
سلام خیلی خوب بود، من مستند گزارشی با سوژه های اجتماعی ساختم، امکانش هست یا به شکل عمومی یا خصوصی آنها را هم نقد کنید؟ و آیا امکان سرمایه گزاری روی آثار مشابه وجود دارد؟ با تشکر
سلام جناب مدنی
خوشحالیم که این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته است.
امکان نقد و بررسی مستندهایی که موضوع حیات وحش و یا طبیعت ندارند در این سایت وجود ندارد.
می توانید از خدمات مشاوره ای ما استفاده نمایید. برای این منظور از طریق صفحه ارتباط با ما درخواست خود را ارسال نمایید.