دالبی به چه معنی است؟
اصطلاح صدای دالبی امروزه بسیار توسط کارشناسان و مردم مورد استفاده قرار می گیرد ولی بسیاری هنوز معنی درست آن را نمی دانند و اکثر سایت های فارسی به دلیل عدم اطلاع تعاریف غلطی ارائه می نمایند. اولین قدم در یادگیری، اینست که با اصول اولیه هر صنعتی آشنا باشیم.
دالبی اسم یک شرکت معتبر در زمینه سیستم های صوتی است. این شرکت بر روی تکنولوژی های متعددی در زمینه کاهش نویز، افزایش کیفیت صدا از زمان ضبط تا زمان پخش و انواع روش های فشرده سازی و ذخیره صدا کار می کند. تمام استانداردهای ارائه شده توسط این شرکت از کلمه دالبی در ابتدای نام خود استفاده می کنند.
اشتباه مردم در مورد صدای دالبی
از آنجا که کلمه دالبی معمولا در کنار اصطلاحات ۲٫۱ (دو به یک) یا ۵٫۱ (پنج به یک) که نشانگر تعداد کانال های صوتی و تعداد باندهای پخش می باشد که جهت ایجاد صدای فراگیر استفاده می گردند آمده اند، لذا اکثر مردم و حتی بسیاری از فعالین صنعت سینما تصور می کنند که صدای دالبی به معنی صدای فراگیر است. در صورتی که به هیچ عنوان به این صورت نیست و این کلمه در کنار هر اصطلاح دیگری قرار می گیرد. مثل:
- Dolby Digital (دالبی دیجیتال)
- Dolby 5.1 (دالبی پنج به یک)
- Dolby Stereo (دالبی استریو)
- Dolby Surround (دالبی فراگیر)
اما معنی واقعی دالبی…
سیستم دالبی یک سیستم نویز گیری است. شامل فرآیندهایی که در مراحل ضبط و پخش صدا انجام می گیرند تا نویز صدا را به حداقل خود برسانند و ایجاد صدایی شفاف و تمیز نمایند. این سیستم در هر نوع سیستم ضبط صدا ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. خواه صدای ضبط شده استریو باشد و یا انواع سیستم های فراگیر (Surround) دیگر صدا. این شیوه در ضبط و پخش صدا امروزه در اکثر سیستم های صوتی پیاده سازی شده و استفاده می گردد. دستگاه های ضبط و پخشی که بر روی خود دارای این لوگو می باشند بدین معنی هستند که از این سیستم برای ضبط و پخش خود استفاده می کنند. همچنین سینماهای دالبی نیز به همین معنی هستند. یعنی تجهیزات استفاده شده در این سینما تماما دارای استاندارد دالبی هستند و لذا در صورتی که فیلمی با این استاندارد ضبط شده باشد، در هنگام پخش در این سینماها دارای بالاترین کیفیت ممکن خواهند بود.
روش کار سیستم دالبی
سیستم های پردازش صدا از پیچیده ترین سیستم ها هستند. ولی اگر بخواهیم روش کارکرد سیستم های دالبی را به صورت بسیار ساده شرح دهیم بدین صورت است که در هنگام ضبط صدا، حجم تمام صداها افزایش می یابد. و در هنگام پخش با کاهش مجدد صداها، نویزها نیز با کاهش مواجه می شوند. لذا تقریبا حذف می گردند. فرایند دالبی لازم است که در تمام مراحل از ضبط تا پخش پشتیبانی شود تا صدای خروجی یک صدای دالبی باشد. یعنی شفاف و با کمترین نویز.
سایر دالبی ها
البته همانطور که گفته شد این اصطلاح نام یک شرکت است که با گسترش فعالیت این شرکت، این کلمه در سایر تکنولوژی های دیگر این شرکت نیز استفاده می گردد و باید دقت شود که در کنار اصطلاح دالبی چه کلمه ای آمده است تا به معنی دقیق آن بتوان پی برد. مثل Dolby Atmos یا Dolby Vision و غیره.
درباره نویسنده
-
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»
سایر مقالات نویسنده
- پلان سبز23 اسفند 1401حضور در اولین نمایشگاه سینما
- پلان سبز25 بهمن 1401حضور در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر
- مقالات12 آذر 1401چطور فایل های ویدئویی را نام گذاری کنیم؟
- رفتار شناسی23 شهریور 1401رفتار شناسی کاکایی سر سیاه کوچک
Pingback: صدای استریو و مونو چیست؟ - مستند سازی
سلام لپ تاپ لنوو من از صدای دالبی پشتیبانی میکرد بعد از مدتی ارور داد و من انرا حزف کردم تا دوباره از اینترنت نصب کنم اما هرچه میگردم پیدا نمیکنم لطفا راهنمایی کنید ممنون
سلام
همانطور که در مقاله اشاره شد، سیستم دالبی تنها یک سیستم نویزگیری است. آیا با حذف آن در صدای خروجی اشکالی مشاهده می کنید؟ ضمن اینکه تنها فیلم های سینمایی که با این سیستم ضبط شده باشند، در لپ تاپ شما به صورت دالبی پخش خواهند شد.
در کل اصلا نگران نباشید. دالبی در لپ تاپ ها بیشتر یک ترفند تبلیغاتی است.
سلام ممنون که واضح توضیح دادید عالی این همه سایت جستجو کردم فقط سایت شما کامل در مورد دالبی توضیح داده بود.
سلام
چقدر خوشحال شدیم از پیام شما. واقعاً باعث ایجاد انگیزه در ما می شود.
و خیلی خوشحالیم که مطلب برایتان کاربردی بوده است.
سلام خیلی ممنون از توضیحی که داده اید.فقط یک سوال.صدای dolby surround برای هدست های گیمینگ بهتر است یا dolby 5.1
سلام
اساس ۵٫۱ پخش توسط ۶ باند مجزا در فواصل و زوایای مشخص است. هدفون های مذکور تنها از ترفندهایی جهت شبیه سازی صدای ۵٫۱ استفاده می کنند و هیچگاه نمی توانند صدای ۵٫۱ واقعی داشته باشند.
در هر صورت، باید دقت کنید که منبع صوت شما آیا دارای صدای ۵٫۱ هست یا نه. اگر اینطور باشد، شاید هدفونن ۵٫۱ بهتر از هدفون های ساروند باشد.
مهندس,عالی بود ممنونم👌👍
خوشحالیم از اینکه برایتان مفید بوده است.
سلام وسپاس از شما جناب مهندس ،،واقعا انسان آمده تا بیاموزد وآنکه علاوه بر آموختن به دیگران هم می آموزد ،،بسیار فراتر از انسان هست
سلام
از نگاه زیبای شما بسیار سپاسگزاریم.