کپک یا قارچ لنز چیست؟

کپک یا قارچ لنز چیست؟

کپک لنز چیست؟

یکی از صدمات جبران ناپذیر و خطراتی که لنزهای عکاسی و تصویربرداری را تهدیدی می کند، کپک زدن است که متأسفانه اکثر افراد هیچ اطلاعی از آن ندارند و زمانی که دوربین خود را مدتی در جایی رها کرده اند و پس از مدتی به سراغ آن می روند با صحنه ای بسیار ناگوار مواجه می شوند که می بینند سطح لنز کاملا خورده شده و همانند آهن که زنگ می زند، عدسی نیز همچنین حالتی پیدا کرده است. اینجاست که تازه با این پدیده آشنا می شوند و به دنبال افرادی می گردند که شاید بتوانند به آنها کمک نمایند. در حالی که دیگر کار از کار گذشته است و آنچه نباید اتفاق می افتاد، اتفاق افتاده است.

در حالی که جلوگیری از آن بسیار ساده است.

شاید کمی دور از ذهن باشد که لنز کپک بزند. ولی باید بدانید که عدسی های لنز در شرایطی که مساعد رشد قارچ ها هستند یعنی در محیط های مرطوب و کثیف کپک می زنند و تنها چند هفته برای این کار زمان لازم دارند.

چکار کنیم که لنز کپک نزند؟

پیشگیری بهتر و ساده تر از درمان است.

برای جلوگیری از کپک زدن لنز شما تنها کافیست که یک عادت خوب را در خود نهادینه کنید. عادت کنید که همیشه پس از اتمام کار با دوربین و قبل از گذاشتن دوربین در کیف خود، دوربین و مخصوصا لنز آن را تمیز کنید. البته در این مقاله تنها به موضوع تمیز کردن لنز خواهیم پرداخت که مورد بحث ما است.

قارچ لنز

محافظت از لنز در برابر قارچ

برای اینکه مطمئن باشیم که لنز ما هیچگاه کپک نمی زند، می بایست لنز را با یک دستمال نخی (پنبه ای) تمیز کنیم. لنز می بایست همیشه تمیز باشد و هیچگونه آثار چربی بر روی آن نباشد. هرگاه که انگشت شما به سطح لنز تماس پیدا کرد سریعا آن را با یک دستمال نخی تمیز کنید. چربی دست شدیدا لنز را برای کپک زدن مساعد می کند.

عوامل ایجاد کننده قارچ لنز

۲ عامل باعث ایجاد قارچ بر روی عدسی لنز می شود.

  • رطوبت هوا
  • چرب بودن سطح لنز
  • گرد و غبار

بهترین محیط برای رشد قارچ لنز دمای ۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد و رطوبت ۷۰ تا ۷۵ درصد است. همچنین چربی پوست، گرد و غبار و رطوبت عوامل ایجاد این قارچ است.

برای مقابله با این ۲ عامل و شما می بایست کارهای زیر را انجام دهید:

لنز را همیشه تمیز نگه دارید.

برای این منظور شما همیشه باید مراقب باشید که سطح لنز تمیز باشد. هم از گرد و غبار و هم چربی دست. در واقع چربی پوست بسیار محیط را برای رشد قارچ ها مساعد می کند. منظور از چربی همان اثر انگشتی است که پس از برخورد انگشت با عدسی، بر روی لنز مشاهده می کنید. این چربی هرچند اندک، به شدت محیط را برای رشد قارچ ها مساعد می کند. پس همیشه یک دستمال نخی همراه خود داشته باشید.

در هنگامی که از دوربین استفاده نمی کنید، محیط آن را عاری از رطوبت کنید.

باید مطمئن باشید که محل نگهداری دوربین، محیطی تا حد امکان خشک است. برای این منظور می بایست کیف حاوی دوربین کاملا بسته بوده و تا حد امکان منفذی برای عبور هوا نداشته باشد. پس از انتخاب یک کیف مناسب، یک بسته رطوبت گیر (سیلیکا ژل) درون آن بیاندازید. سیلیکا ژل رطوبت هوا را به خود جذب کرده و مانع از صدمه دیدن تجهیزات و لنز می شود.

سیلیکا ژل چیست و از کجا تهیه کنیم؟

ژل سیلیکا، یک ماده شیمیایی به صورت دانه های کروی شکل سفید رنگ است که در بسته های کاغذی یا پارچه ای که قابلیت عبور هوا را دارند نگهداری می شوند. این ماده بسیار سمی است و پس از جذب رطوبت، رنگ آن به قرمز تغییر شکل خواهد داد که با حرارت دادن مجددا به رنگ سفید باز می گردد.

تهیه ژل سیلیکا بسیار ساده است. شما وقتی یک کفش می خرید، یک وسیله برقی یا تجهیزات کامپیوتری می خرید، معمولا یک بسته از آن را داخل آنها خواهید یافت. آن ها را دور نریزید و برای نگهداری از وسایل خود آنها را نگهداری کنید.

رطوبت گیر (سیلیکا ژل)

چه زمانی لنز را تمیز کنیم؟

در زمان های زیر نیاز به تمیز کردن لنز دارید و سعی کنید که این کار به صورت یک عادت برای شما تبدیل شود.

۱- سریعا پس از کثیف شدن

در هر زمان که دست شما با لنز برخورد کرد، سطح لنز خیس شد یا گرد و غبار بر روی آن را گرفت یا در هر زمان دیگر که چیزی باعث کثیف شدن آن شد، آن را تمیز می کنیم.

۲- قبل از گذاشتن آن در کیف

باید عادت کنید که قبل از گذاشتن دوربین درون کیف خود، لنز را تمیز کنید. البته کل دوربین باید تمیز شود. ولی بحث این مقاله مخصوصا محافظت از لنز است. تنها در این صورت است که می توانید تقریبا مطمئن باشید که لنز شما هیچ گاه کپک نخواهد زد.

با چه چیزی لنز را تمیز کنیم؟

برای تمیز کردن لنز از پارچه های نخی که از پنبه طبیعی تهیه شده اند استفاده کنید. همچنین می توانید از گوش پاک کن نیز برای این منظور استفاده نمایید.

آیا قارچ لنز مسری است؟

نظرات مختلفی در این زمینه وجود دارد که آیا قارچ از لنزهای کپک زده به لنزهای دیگر سرایت می کند یا خیر.

برخی افراد سریعا لنز کپک زده را دور می اندازند؛ ولی برخی دیگر، در کنار لنزهای دیگر خود از آن ها استفاده می کنند. لذا زیاد نگرانی ای برای انتقال کپک به لنزهای مجاور خود وجود ندارد.

آیا لنز کپک زده قابل ترمیم است؟

اگر قارچ تازه شروع به رشد کرده است، می توانید آن را توسط یک پارچه برطرف کنید. اما متأسفانه باید بگوییم که اگر کپک بسیار زیاد رشد کرده باشد نمی توان برای لنز کاری کرد و لنز شما دیگر قابل بازگشت نخواهد بود. چراکه قارچ سطح لنز را می خورد. همانند آهن که زنگ می زند و سطح صاف لنز را دچار گودی هایی می کند که دیگر قادر به انتقال صحیح نور نمی باشد و تار می شود.

پیشنهاد می کنیم مراقب باشید به جای اینکه به فکر راه چاره باشید.

درباره نویسنده

مهندس عبدالحسین متفقهی
مهندس عبدالحسین متفقهی
تصویربردار حیات وحش
15 سال تجربه تصویربرداری
مدرس مستندسازی حیات وحش
نویسنده کتاب «فیلمسازی با جیب خالی»
مترجم و مؤلف کتاب «با دوربین خودت به حیات وحش برو...»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *